Kasze dobre na wiosnę
super easy
Wiosna to dobry czas na zmianę nawyków żywieniowych! W tym celu warto spożywać kaszę – jest nie tylko zdrowa dla naszego ciała, ale ma również zbawienny wpływ na naszą urodę.
Przed nami wiosna, a wraz z nią być może chęć lekkiej redukcji masy ciała, chęć na przypływ sił witalnych i chęć na odżywienie swojej skóry, aby po zimie znów była ładna i zdrowa. Żeby osiągnąć te trzy cele, pomocne mogą być dla nas kasze. Dlaczego akurat kasze?
Zdrowotność kasz
Kasze charakteryzują się olbrzymią różnorodnością, a także – co z tym związane – dostarczają przeróżnych, ważnych dla zdrowia i urody składników odżywczych, przykładowo:
- Kasza jaglana to źródło żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu w organizmie. Ma to znaczenie nie tylko dla zdrowia, ale także dla urody – lepsze dotlenienie i odżywienie komórek poprawia ich kondycję.
- Kasza gryczana to bogactwo magnezu, który pomaga nam w pracy układu mięśniowego i nerwowego. Poza tym gryka dostarcza krzem, który jest ważny dla zdrowego wyglądu włosów i paznokci.
- Kasza owsiana i jęczmienna to nie tylko dobre źródło błonnika pokarmowego, ale w szczególności – beta-glukanów, które nie tylko korzystnie działają na normalizację cholesterolu we krwi, ale także wpływają korzystnie na mikrobiom jelitowy, co ma wpływ praktycznie na cały organizm.
- Kasze pełnoziarniste dają uczucie sytości na dłużej, co ułatwia redukcje masy ciała.
Jak serwować kaszę, aby było korzystnie dla zdrowia i urody
Przez to, że wybór kasz jest bardzo duży, mamy też bardzo dużo możliwości ich podawania. Najlepiej jednak – szczególnie na wiosnę – sprawdza się kilka zasad. Oto one:
- Ugotuj kaszę wcześniej, wystudź i wykorzystaj ponownie. Dzięki temu w ziarnach wytworzy się skrobia oporna, która nie tylko zmniejszy ilość dostarczonej energii, ale też obniży IG posiłku, wydłuży uczucie sytości, a nawet – będzie korzystna dla mikrobiomu jelitowego. Pomoże Ci to zredukować masę ciała, ale także wpłynie korzystnie na nastrój i siły witalne (unikniesz dużych wahań cukru we krwi).
- Ugotowane i wystudzone kasze możesz podać na zimno lub na ciepło, jeszcze raz podgrzewając. Skrobia oporna i tak w nich zostanie.
- Przygotuj sałatki na bazie zielonych warzyw i wzbogać je kaszami. Zielone warzywa powinny pojawiać się jak najczęściej. Warto rozważyć także ich lekkie podgrzewanie, np. grillowana/pieczona kapusta, gotowany zielony groszek, fasolka szparagowa itd. Takie zielone danie wzbogacone kaszą może być podane jako obiad lub lekka kolacja – na obiad wybierz pęczak czy grubszą kaszę owsianą, na kolację podaj drobniejszą kaszę, np. jęczmienną lub jaglaną. Pamiętaj dołożyć kiełek i natkę pietruszki. Dzięki temu dostarczysz dodatkową porcję witamin i składników mineralnych.
- Pamiętaj o śniadaniu. Warto, aby było ono podane jednak na ciepło, np.
- tradycyjna jaglanka lub owsianka z owocami albo orzechami,
- omlet z dodatkiem pomidorów, świeżych ziół i odrobiny kaszy gryczanej,
- lekka sałatka na bazie dowolnej kaszy z warzywami jako dodatek do zapiekanki czy bruschetty.
- Pamiętaj o deserze. Jeśli przez całą zimę jadłeś słodkie dania, to rezygnując z nich całkowicie, możesz się spodziewać szybkiego powrotu do starych nawyków. Dlatego także w tej dziedzinie lepsza jest profilaktyka – przygotuj zatem zdrowy deser na bazie kaszy, np.:
- kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem siemienia lnianego i musu truskawkowego (idealna na zimno),
- kasza jaglana zapieczona z jabłkiem, doprawiona cynamonem z kropelką miodu,
- kasza kukurydziana ugotowana w soku pomarańczowym, z dodatkiem goździka, cynamonu z musem ze słodkiej pomarańczy,
- lasagne z wiśniami i lekkim kremem na bazie kaszy jaglanej i wanilii.
Idzie wiosna, dni są dłuższe – warto jak najszybciej zmienić zimowe menu na to wiosenne – nieco lżejsze, bardziej zielone, a organizm nam za to podziękuję.
Dodaj komentarz