Dynia – królowa jesieni

Dynia kojarzy nam się głównie z jesienią, aczkolwiek pierwsze dynie dojrzewają już w sierpniu
i już wtedy można się cieszyć zdrowym, sezonowym warzywem. Dlaczego w ogóle warto je spożywać? Oczywiście dla smaku, ale nie tylko. Zobaczcie jakie wartości kryją w sobie dynie.

Wartości odżywcze

Dynia to bardzo bogate źródło beta-karotenu, który jest prowitaminą witaminy A. W 100 g miąższu znajdziemy aż 3 mg tego związku. Oprócz tego dynia jest pewnym źródłem witaminy C i E. Dostarcza także sporo potasu, magnezu, a więc składników mineralnych odpowiedzialnych m.in. za prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego.

Warto wiedzieć, że dynia dostarcza około 30 kcal na 100 g miąższu, czyli podobną ilość jak np. marchew. Można ją więc wykorzystywać zarówno w diecie normokalorycznej, jak i redukcyjnej.

Dynia to także jej pestki, które również regularnie powinny pojawiać się w diecie zdrowej osoby. Pestki dyni (najlepiej te naturalne, nieprażone, bez dodatku soli) są surowcem bogatym w tłuszcz, a jego skład jest korzystny dla zdrowia, gdyż przeważają w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pestki to także źródło cynku, potasu i magnezu, a więc składników mineralnych, których niestety dość często nam brakuje w codziennej diecie.

Podjadając pestki dyni, warto pamiętać, że są one bogatym źródłem energii. Nie można zatem spożywać ich zbyt dużo, aby nie przekraczać bilansu energetycznego. Najlepiej sprawdzają się jako dodatek do sałatek, w mieszance różnych zbóż (np. Lunch Mixa z kaszą jęczmienną, kaszy owsianej pełnoziarnistej, pestek dyni i siemienia lnianego) czy jako dodatek do domowego muesli.

Jak wkomponować dynię w codzienne menu?

  • Miąższ dyni to idealny zamiennik sosu pomidorowego do lekkiego risotto. Wystarczy wykorzystać mus z pieczonej dyni i dodać do ryżu arborio.
  • Sosy pomidorowe wzbogacone musem z dyni, to sposób na łatwe urozmaicenie diety dzieci. Wówczas można je podać z makaronem lub z ryżem parboiled. Taka mieszanka pomidor-dynia to też pewne rozwiązanie na nieco inną pomidorówkę.
  • Pasta z dyni z serem feta doprawiona świeżymi ziołami to fajna propozycja na wafle zbożowe. Jeśli wykorzysta się wafle kukurydziane, wówczas ilość beta-karotenu, a także cennej dla oczy luteiny i zeaksantyny, będzie naprawdę spora.
  • Pieczona dynia doprawiona na ostro to ciekawy dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnej surówki.
  • Gulasz mięsny czy strączkowy z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni to klasyk jesiennego obiadu.
  • Chili con carne z dodatkiem dyni to smaczne rozgrzewające danie, które będzie się dobrze komponowało z dzikim ryżem.
  • Zupy krem z dyni próbował chyba każdy. Można ją jednak wzbogacić w pokruszone wafle kukurydziane Fitos z dodatkiem chilli.

Nie ulega wątpliwości, że dynia to wartościowe, dające dużo możliwości kulinarnych warzywo. Dlatego też warto je wykorzystywać na różne sposoby, aby wzbogacać codzienną dietę – nie tylko jesienią.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.