Miętowe wiosenne risotto z groszkiem i porem

Postaw na wiosnę w kuchni. Spróbuj pożywnego risotto, które jest nie tylko zdrowie, ale zapewnia również niesamowite doznania smakowe!

4 porcje

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto Kupiec
  • 1 mały por
  • 1 szalotka
  • 4 łyżki masła
  • 200 g groszku zielonego
  • 150 ml cydru wytrawnego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • garść świeżej mięty
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 50 g parmezanu
No Reviews

Przygotowanie

1.

Roztop masło na patelni, podsmaż szalotkę, a po chwili dodaj pokrojonego w plasterki pora.

Mark as complete
2.

Gdy cebula się zeszkli, dorzuć ryż, delikatnie posól i wszystko wymieszaj.

Mark as complete
3.

Dolej cydr i podsmażaj do momentu, aż odparuje.

Mark as complete
4.

Dodawaj po chochli bulionu, mieszając co jakiś czas. Kolejną dodawaj dopiero, gdy ryż zaabsorbuje poprzednią.

Mark as complete
5.

Gotuj do momentu aż ryż będzie al dente i do dodania całego bulionu. Zajmie to około 15-17 minut.

Mark as complete
6.

Mniej więcej w połowie gotowania, razem z bulionem dodaj groszek i posiekaną miętę.

Mark as complete
7.

Na koniec, gdy już zdejmiemy risotto z ognia, dodaj starty parmezan i wymieszaj.

Mark as complete
8.

Danie podawaj w głębokich talerzach, przyozdobione miętą.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.