Risotto z cukinią żółtą i dorszem
super easy
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2 Kraj pochodzenia: Włochy
Składniki:
- 100 g Ryżu do Risotto Kupiec
- 60 g masła
- 1 cebulka szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1000 ml białego wytrawnego wina
- 200 g polędwicy z dorsza
- 1 mała żółta cukinia
- 700- 800 ml bulionu warzywnego
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
- Szczypta pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
No Reviews
Przygotowanie
1.
Kroimy szarlotkę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, cukinie w kostkę
Mark as complete
2.
Na patelni z grubym dnem roztapiamy 40 g masła, po chwili dorzucamy szarlotkę
Mark as complete
3.
Gdy zeszkli się szarlotka dodajemy czosnek, po chwili dodajemy ryż i obsmażamy go cały czas mieszając
Mark as complete
4.
Wlewamy wino i gotujemy aż odparuje, następnie dodajemy stopniowo po jednej chochli bulionu i gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu.
Mark as complete
5.
Po 10 minutach dodajemy cukinie oraz kolejna porcję bulionu dolewamy po wchłonięciu poprzedniej
Mark as complete
6.
Po 15 minutach dodajemy starty parmezan, 20 g masła i mieszamy, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Mark as complete
7.
Filet z dorsza solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym, następnie obtaczamy w mące
Mark as complete
8.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy dorsza przez ok. 3 min z każdej strony
Mark as complete
9.
Gotowe Risotto podajemy z kawałkami dorsza oraz startym parmezanem.
Mark as complete
Dodaj komentarz