Risotto z cukinią żółtą i dorszem

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 2 Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki:

  • 100 g Ryżu do Risotto Kupiec
  • 60 g masła
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1000 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g polędwicy z dorsza
  • 1 mała żółta cukinia
  • 700- 800 ml bulionu warzywnego
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • Szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
No Reviews

Przygotowanie

1.

Kroimy szarlotkę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, cukinie w kostkę

Mark as complete
2.

Na patelni z grubym dnem roztapiamy 40 g masła, po chwili dorzucamy szarlotkę

Mark as complete
3.

Gdy zeszkli się szarlotka dodajemy czosnek, po chwili dodajemy ryż i obsmażamy go cały czas mieszając

Mark as complete
4.

Wlewamy wino i gotujemy aż odparuje, następnie dodajemy stopniowo po jednej chochli bulionu i gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, na małym ogniu.

Mark as complete
5.

Po 10 minutach dodajemy cukinie oraz kolejna porcję bulionu dolewamy po wchłonięciu poprzedniej

Mark as complete
6.

Po 15 minutach dodajemy starty parmezan, 20 g masła i mieszamy, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Mark as complete
7.

Filet z dorsza solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym, następnie obtaczamy w mące

Mark as complete
8.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy dorsza przez ok. 3 min z każdej strony

Mark as complete
9.

Gotowe Risotto podajemy z kawałkami dorsza oraz startym parmezanem.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.