Skrobia oporna

Skrobia oporna ma właściwości bardzo zbliżone do błonnika pokarmowego:

  • po jej spożyciu stężenie glukozy we krwi rośnie wolniej, aniżeli po zwykłej skrobi,
  • nie jest w pełni trawiona, a więc nie dostarcza nam dodatkowych kalorii,
  • daje na długo uczucie sytości,
  • jest doskonałą pożywką dla bakterii jelitowych.

Jak ją stworzyć?

  1. Ugotuj ryż, kaszę, ziemniaki lub makaron – produkt bogaty w skrobię.
  2. Zostaw do przestygnięcia, po czym włóż do lodówki do schłodzenia.
  3. Zjedz na zimno lub podgrzej raz jeszcze – w każdej wersji będziesz mieć skrobię oporną.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.