SPANAKORIZO

Szukasz pomysłu na obiad? Dziś mamy dla Was przepis na ryż ze szpinakiem po grecku. Porcja zdrowia na talerzu!

Składniki:

• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• 2 młode cebule lub szalotki
• ok. 1 kg dokładnie umytego świeżego szpinaku
• 1 łyżeczka kuminu
• Pęczek koperku, posiekanego
• 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
• 1 i 1/2 szklanki wody
• 2 łyżki octu winnego czerwonego
• 2 łyżki koncentratu lub 4 łyżki przecieru pomidorowego
• 100 g ryżu basmati Kupiec
• Sól i pieprz do smaku
• ewentualnie: feta do podania

No Reviews

Przygotowanie

1.

Cebulę drobno posiekaj

Mark as complete
2.

Połowę przygotowanej oliwy rozgrzej w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem

Mark as complete
3.

Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli

Mark as complete
4.

Dodaj szpinak, kumin i zioła, chwilę duś doprawiając solą i pieprzem

Mark as complete
5.

Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i octem, dodaj do szpinaku, wrzuć ryż i wszystko zagotuj

Mark as complete
6.

Zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając

Mark as complete
7.

Gotowe spanakorizo możesz podawać jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie z dodatkiem np. fety lub jajka

Mark as complete
8.

Spanakorizo można podawać na ciepło i na zimno

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.