SPANAKORIZO
super easy
Szukasz pomysłu na obiad? Dziś mamy dla Was przepis na ryż ze szpinakiem po grecku. Porcja zdrowia na talerzu!
Składniki:
• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• 2 młode cebule lub szalotki
• ok. 1 kg dokładnie umytego świeżego szpinaku
• 1 łyżeczka kuminu
• Pęczek koperku, posiekanego
• 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
• 1 i 1/2 szklanki wody
• 2 łyżki octu winnego czerwonego
• 2 łyżki koncentratu lub 4 łyżki przecieru pomidorowego
• 100 g ryżu basmati Kupiec
• Sól i pieprz do smaku
• ewentualnie: feta do podania
No Reviews
Przygotowanie
1.
Cebulę drobno posiekaj
Mark as complete
2.
Połowę przygotowanej oliwy rozgrzej w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem
Mark as complete
3.
Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli
Mark as complete
4.
Dodaj szpinak, kumin i zioła, chwilę duś doprawiając solą i pieprzem
Mark as complete
5.
Koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i octem, dodaj do szpinaku, wrzuć ryż i wszystko zagotuj
Mark as complete
6.
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając
Mark as complete
7.
Gotowe spanakorizo możesz podawać jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie z dodatkiem np. fety lub jajka
Mark as complete
8.
Spanakorizo można podawać na ciepło i na zimno
Mark as complete
Dodaj komentarz