Hummus z pieczonej dyni z konfitowanymi pomidorami z tymiankiem i waflami kukurydzianymi

Czas przygotowania: 80 minut

Ilość porcji 3-4 porcje

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli kukurydzianych Kupiec
  • Na hummus:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 200 g puree z dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tahiny
  • 20 g soku z cytryny
  • 60 ml lodowatej wody
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • Pomidory konfitowane:
  • 500 g pomidorków śliwkowych
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 150 ml oliwy z oliwek
No Reviews

Przygotowanie

1.

Wszystkie składniki na hummus umieszczamy w kielichu blendera i zmiksujemy do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji

Mark as complete
2.

Doprawiamy solą do smaku

Mark as complete
3.

Pomidorki przecinamy na pół, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry

Mark as complete
4.

Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku, czosnek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą i zalewamy oliwą z oliwek

Mark as complete
5.

Pieczemy 70 minut w 160*C

Mark as complete
6.

Na talerzu układamy humus, zrobimy w środku wgłębienie, nakładamy pomidorki, polewamy oliwą z pieczenia oraz podajemy z waflami kukurydzianymi

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.