Hummus z pieczonej dyni z konfitowanymi pomidorami z tymiankiem i waflami kukurydzianymi
super easy
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji 3-4 porcje
Składniki:
- 1 opakowanie wafli kukurydzianych Kupiec
- Na hummus:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 200 g puree z dyni
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki tahiny
- 20 g soku z cytryny
- 60 ml lodowatej wody
- 1 łyżeczka kuminu
- sól
- Pomidory konfitowane:
- 500 g pomidorków śliwkowych
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 150 ml oliwy z oliwek
No Reviews
Przygotowanie
1.
Wszystkie składniki na hummus umieszczamy w kielichu blendera i zmiksujemy do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji
Mark as complete
2.
Doprawiamy solą do smaku
Mark as complete
3.
Pomidorki przecinamy na pół, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry
Mark as complete
4.
Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku, czosnek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą i zalewamy oliwą z oliwek
Mark as complete
5.
Pieczemy 70 minut w 160*C
Mark as complete
6.
Na talerzu układamy humus, zrobimy w środku wgłębienie, nakładamy pomidorki, polewamy oliwą z pieczenia oraz podajemy z waflami kukurydzianymi
Mark as complete
Dodaj komentarz