Wegański żurek z pieczonymi boczniakami i kaszą jęczmienną mazurską

Żurek jest pyszny i zdrowy! Zapewniamy, że w wegańskiej wersji smakuje równie wyśmienicie.

6 porcji

Składniki:

  • 300 g marchwi
  • 150 g selera
  • 200 g pietruszki
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 l wody
  • Pęczek natki pietruszki
  • 3 suszone borowiki
  • 300 ml zakwasu na żurek
  • 80 ml soku z kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 200 g boczniaków
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony pieprz i sól
  • Kiełki do podania
  • 200 g kaszy jęczmiennej mazurskiej Kupiec
No Reviews

Przygotowanie

1.

Ugotuj kaszę mazurską Kupiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź ją i ostudź.

Mark as complete
2.

Umyj warzywa, obierz i ułóż w garnku, a następnie zalej wodą i dodaj przyprawy, pęczek natki pietruszki, suszone borowiki. Gotuj przez 80-100 minut. Wywar możesz przygotować dzień wcześniej.

Mark as complete
3.

W międzyczasie na blaszce rozłóż pokrojone w paski boczniaki i posyp je solą, pieprzem, polej olejem, a następnie piecz przez 25 minut w 180°C.

Mark as complete
4.

Odcedź grzybowy wywar, dodaj do niego zakwas, sok z kiszonej kapusty i majeranek. Dopraw wedle uznania świeżo zmielonym pieprzem i solą, a potem zagotuj.

Mark as complete
5.

Wegański żurek podawaj z ugotowaną wcześniej kaszą, pieczonymi boczniakami i posypanymi kiełkami.

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.