Wegański żurek z pieczonymi boczniakami i kaszą jęczmienną mazurską
super easy
Żurek jest pyszny i zdrowy! Zapewniamy, że w wegańskiej wersji smakuje równie wyśmienicie.
6 porcji
Składniki:
- 300 g marchwi
- 150 g selera
- 200 g pietruszki
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 l wody
- Pęczek natki pietruszki
- 3 suszone borowiki
- 300 ml zakwasu na żurek
- 80 ml soku z kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka majeranku
- 200 g boczniaków
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Świeżo zmielony pieprz i sól
- Kiełki do podania
- 200 g kaszy jęczmiennej mazurskiej Kupiec
No Reviews
Przygotowanie
1.
Ugotuj kaszę mazurską Kupiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź ją i ostudź.
Mark as complete
2.
Umyj warzywa, obierz i ułóż w garnku, a następnie zalej wodą i dodaj przyprawy, pęczek natki pietruszki, suszone borowiki. Gotuj przez 80-100 minut. Wywar możesz przygotować dzień wcześniej.
Mark as complete
3.
W międzyczasie na blaszce rozłóż pokrojone w paski boczniaki i posyp je solą, pieprzem, polej olejem, a następnie piecz przez 25 minut w 180°C.
Mark as complete
4.
Odcedź grzybowy wywar, dodaj do niego zakwas, sok z kiszonej kapusty i majeranek. Dopraw wedle uznania świeżo zmielonym pieprzem i solą, a potem zagotuj.
Mark as complete
5.
Wegański żurek podawaj z ugotowaną wcześniej kaszą, pieczonymi boczniakami i posypanymi kiełkami.
Mark as complete
Dodaj komentarz