Lifehack: no waste w kuchni, czyli jak wykorzystać ugotowane zboża
super easy
Często zdarza się, że ugotowany ryż czy kasza zostaje po obiedzie. Zdecydowanie warto ją wykorzystać w innej formie. Szczególnie, że zboża bogate w skrobie po schłodzeniu nabierają więcej właściwości błonnik pokarmowego. Dzieje się tak za pomocą tzw. skrobi opernej. Mówić prościej: kasza świeżo ugotowana zostanie w większym stopniu wykorzystana przez organizm jako źródło energii, aniżeli kasza ugotowana i schłodzona. Właściwość tę wykorzystuje się często w dietach cukrzycowych czy przy redukcji masy ciała. Warto jednak na stałe wyrobić sobie nawyk niemarnowania np.:
- Ugotowaną kaszę gryczaną dodaj do:
- Omletów z pomidorami
- Do wytrawnych wypieków np. chleba czy nawet ciasta do pizzy
- Do dowolnej warzywnej sałatki
- Ugotowaną kaszę jęczmienną dodaj do:
- Mięsa na klopsy czy tradycyjne mielone
- Do pasztetu
- Do dowolnej sałatki
- Ugotowany ryż dodaj do:
- Sałatki z pomidorami i awokado z dużą ilością świeżej kolendry
- Mleka i podaj jako ryż na mleku
- Do jabłek z cynamonem
- Ugotowaną kaszę jaglaną dodaj do:
- Puddingu z owocami
- Wykorzystaj jako baza do budyniu z czekoladą
- Dowolnej sałatki warzywnej lub owocowej
No Reviews
Dodaj komentarz