Lifehack: no waste w kuchni, czyli jak wykorzystać ugotowane zboża

Często zdarza się, że ugotowany ryż czy kasza zostaje po obiedzie. Zdecydowanie warto ją wykorzystać w innej formie. Szczególnie, że zboża bogate w skrobie po schłodzeniu nabierają więcej właściwości błonnik pokarmowego. Dzieje się tak za pomocą tzw. skrobi opernej. Mówić prościej: kasza świeżo ugotowana zostanie w większym stopniu wykorzystana przez organizm jako źródło energii, aniżeli kasza ugotowana i schłodzona. Właściwość tę wykorzystuje się często w dietach cukrzycowych czy przy redukcji masy ciała. Warto jednak na stałe wyrobić sobie nawyk niemarnowania np.:

  • Ugotowaną kaszę gryczaną dodaj do:
    • Omletów z pomidorami
    • Do wytrawnych wypieków np. chleba czy nawet ciasta do pizzy
    • Do dowolnej warzywnej sałatki
  • Ugotowaną kaszę jęczmienną dodaj do:
    • Mięsa na klopsy czy tradycyjne mielone
    • Do pasztetu
    • Do dowolnej sałatki
  • Ugotowany ryż dodaj do:
    • Sałatki z pomidorami i awokado z dużą ilością świeżej kolendry
    • Mleka i podaj jako ryż na mleku
    • Do jabłek z cynamonem
  • Ugotowaną kaszę jaglaną dodaj do:
    • Puddingu z owocami
    • Wykorzystaj jako baza do budyniu z czekoladą
    • Dowolnej sałatki warzywnej lub owocowej
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.