Grochówka niewojskowa z dużą ilością warzyw i grzybów

Składniki:

Wywar:

  • kawałek selera, marchewki, korzenia pietruszki, pora
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu

Zupa:

  • 200 g Groch Łuskany Cały Kupiec
  • 1 cebula
  • 300 g włoszczyzny
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 ziemniaki
  • 300 g boczniaków
  • majeranek
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Groch namaczamy w wodzie i zostawiamy na noc do nasiąknięcia.
  2. Następnego dnia gotujemy do miękkości.

Wywar

  1. Warzywa dobrze myjemy i obieramy.
  2. Obierki układamy na blaszkę, skrapiamy olejem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na 10-15 minut.
  3. Po wyznaczonym czasie przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy 2 litrami wody i gotujemy.

Zupa:

  1. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle.
  2. Włoszczyznę ucieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Warzywa smażymy kilka minut.
  3. W tym czasie kroimy boczniaki i pieczarki w paski, następnie przesmażamy na osobnej patelni i dodajemy do garnka z warzywami oraz zalewamy wcześniej przygotowanym  wywarem.
  4. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, groch i gotujemy przez około 40 minut.
  5. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i majerankiem.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.