Lifehack: jak zwiększyć częstotliwość spożywania strączków

Warzywa strączkowe powinny pojawiać się kilka razy w tygodniu na naszych talerzach. Jednak wiele osób rezygnuje z tego, gdyż moczenie lub długie gotowanie jest zbyt czasochłonne na możliwości wielu rodzin. Jednak można sobie z tym poradzić w bardzo prosty sposób.

  1. Przygotuj całą torebkę fasoli lub grochu.
  2. Namocz ziarna w zimnej wodzie. Zadbaj, aby woda pokrywała wszystkie ziarna. Pamiętaj, że strączki pochłoną nieco wody i zwiększą swoją objętość.
  3. Do wody do namaczania dodaj łyżeczkę kwasu cytrynowego.
  4. Po namoczeniu (ok. 12 h), wodę odlej, nasiona przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka ze świeżą gotującą się wodą.
  5. Po jakimś czasie zbierz szumowiny.
  6. Gotuj na małym ogniu pod przykrywką (fasolę i groch ok. 1 h).
  7. Po ugotowaniu odcedź i podziel na mniejsze porcje, np. po 4-5 łyżek.
  8. Zapakuj w torebki do mrożenia i po ostygnięciu włóż do zamrażarki.
  9. Zamrożone i poporcjowane ziarna wyjmuj zawsze wtedy, kiedy masz szansę dodać je do dania, np. do zupy, gulaszu, leczo itd. Możesz też dodać zamrożone ziarna do gorącego dania i jedynie podgrzać.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.