Lifehack: jak zwiększyć częstotliwość spożywania strączków
super easy
Warzywa strączkowe powinny pojawiać się kilka razy w tygodniu na naszych talerzach. Jednak wiele osób rezygnuje z tego, gdyż moczenie lub długie gotowanie jest zbyt czasochłonne na możliwości wielu rodzin. Jednak można sobie z tym poradzić w bardzo prosty sposób.
- Przygotuj całą torebkę fasoli lub grochu.
- Namocz ziarna w zimnej wodzie. Zadbaj, aby woda pokrywała wszystkie ziarna. Pamiętaj, że strączki pochłoną nieco wody i zwiększą swoją objętość.
- Do wody do namaczania dodaj łyżeczkę kwasu cytrynowego.
- Po namoczeniu (ok. 12 h), wodę odlej, nasiona przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka ze świeżą gotującą się wodą.
- Po jakimś czasie zbierz szumowiny.
- Gotuj na małym ogniu pod przykrywką (fasolę i groch ok. 1 h).
- Po ugotowaniu odcedź i podziel na mniejsze porcje, np. po 4-5 łyżek.
- Zapakuj w torebki do mrożenia i po ostygnięciu włóż do zamrażarki.
- Zamrożone i poporcjowane ziarna wyjmuj zawsze wtedy, kiedy masz szansę dodać je do dania, np. do zupy, gulaszu, leczo itd. Możesz też dodać zamrożone ziarna do gorącego dania i jedynie podgrzać.
No Reviews
Dodaj komentarz