Lifehack: grzyby

Czy wiecie, że smak leśnych grzybów jest nieco zależy od tego na jakim podłożu rosną? Niektóre grzyby znajdziemy pod sosnami, na igliwiu smakują inaczej niż te pod kasztanowcami czy innymi drzewami liściastymi. Grzyby pobierają składniki odżywcze z gleby (zauważcie, że nie są zielone, a więc nie odżywiają się poprzez fotosyntezę), dlatego też tak bardzo intensywny mają smak – piąty smak – umami.

Aby w pełni wydobyć umami trzeba odpowiednio zadziałać:

  • Grzyby dokładnie oczyść, myj i wysusz
  • Pokój na mniejsze kawałki
  • Wrzuć na rozgrzaną oliwę/olej rzepakowy. Wrzuć jednak tyle grzybów, aby wszystkie zetknęły się z gorącym tłuszczem. Chcemy, aby grzyby się smażyły, a nie dusiły.
  • Jeśli masz więcej grzybów, zrób to samo w innym naczyniu albo poczekaj na druga rundę.
  • Smażone grzyby podawaj ze świeżymi ziołami, czosnkiem np. na kuskusie.

Drugą metodą wyciągnięcia umami jest:

  • Weź suszone grzyby i dokładnie je wypłucz, aby pozbawić je pozostałości piasku.
  • Namocz je w ciepłej wodzie, aby napęczniały.
  • Do wody dodaj nieco sosu sojowego, cukru i ew. odrobine octu (najlepiej jabłkowego).
  • Po namoczeniu grzyby wykorzystaj do gulaszu warzywnego lub mięsnego albo podaj z kapustą kiszoną w formie wege bigosu.
  • Wodę zachowaj – podbijesz nią smak … wszystkiego, co wytrawne.
No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.