POŁÓWKI DYNI ZAPIEKANE Z FARSZEM GRZYBOWO-SEROWYM Z KASZĄ PĘCZAK
super easy
2 duże porcje 60 minut
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 250 g kurek
- 200 ml śmietany 30%
- Pieprz, sól
- 100 g mozarella + do pokruszenia
- Natka pietruszki
- 100 g kaszy pęczak Kupiec
- Oliwa do posmarowania naczynia
Przygotowanie:
Dynię przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne i układamy w naczyniu żaroodpornym delikatnie wysmarowanym oliwą.
Kaszę pęczak gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Posiekaną szalotkę podsmażamy na patelni, dodajemy umyte i osuszone kurki i dusimy przez około 20 minut. Dodajemy stopniowo śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewamy do czasu aż sos będzie jednolity, Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ugotowany pęczak. Mieszamy i wypełniamy połówki dyni. Zapiekamy 30 minut w 180 *C, dynia powinna być zmięknąć. Jeżeli korzystamy z bardziej okazałej dyni, czas pieczenia należy nieco wydłużyć. Podajemy posypane pokruszoną mozarellą i natką pietruszki.
Dodaj komentarz