POŁÓWKI DYNI ZAPIEKANE Z FARSZEM GRZYBOWO-SEROWYM Z KASZĄ PĘCZAK

2 duże porcje 60 minut

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 250 g kurek
  • 200 ml śmietany 30%
  • Pieprz, sól
  • 100 g mozarella + do pokruszenia
  • Natka pietruszki
  • 100 g kaszy pęczak Kupiec
  • Oliwa do posmarowania naczynia

Przygotowanie:

Dynię przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne i układamy w naczyniu żaroodpornym delikatnie wysmarowanym oliwą.

Kaszę pęczak gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Posiekaną szalotkę podsmażamy na patelni, dodajemy umyte i osuszone kurki i dusimy przez około 20 minut. Dodajemy stopniowo śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewamy do czasu aż sos będzie jednolity, Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ugotowany pęczak. Mieszamy i wypełniamy połówki dyni. Zapiekamy 30 minut w 180 *C, dynia powinna być zmięknąć. Jeżeli korzystamy z bardziej okazałej dyni, czas pieczenia należy nieco wydłużyć. Podajemy posypane pokruszoną mozarellą i natką pietruszki.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.