BARSZCZ UKRAIŃSKI
super easy
Barszcz ukraiński to niewątpliwie jedna z kultowych zup, które na stałe zagościły w naszej kuchni. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić prawdziwy barszcz ukraiński? Zobacz nasz przepis!
SKŁADNIKI
400 g fasoli Piękny Jaś marki Kupiec
1 kg buraków
1 duża cebula
20 dag boczku wędzonego
3-4 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3-4 kulki ziele angielskie
1 łyżka majeranku
200 ml gęstej śmietany
cukier
ocet winny
sól i pieprz
marchew, pietruszka, seler, por
No Reviews
Przygotowanie
1.
Fasolę namocz w cieplej wodzie, najlepiej przez całą noc
Mark as complete
2.
Wszystkie warzywa umyj, pokrój i ugotuj, dodając liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
Mark as complete
3.
Ugotowane, przestudzone warzywa zetrzyj na grubej tarce. Do pozostałego wywaru dodaj fasole (namoczona szybko się ugotuje) i kiedy będzie lekko miękka dodaj starte warzywa, czosnek, majeranek oraz boczek i cebulkę przesmażone na lekko złoty kolor
Mark as complete
4.
Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżkę octu winnego i cukier do smaku
Mark as complete
5.
Podawaj z łyżką gęstej śmietany
Mark as complete
6.
Do barszczu możesz też dodać pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki
Mark as complete
Dodaj komentarz