BARSZCZ UKRAIŃSKI

Barszcz ukraiński to niewątpliwie jedna z kultowych zup, które na stałe zagościły w naszej kuchni. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić prawdziwy barszcz ukraiński? Zobacz nasz przepis!

SKŁADNIKI

400 g fasoli Piękny Jaś marki Kupiec
1 kg buraków
1 duża cebula
20 dag boczku wędzonego
3-4 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3-4 kulki ziele angielskie
1 łyżka majeranku
200 ml gęstej śmietany
cukier
ocet winny
sól i pieprz
marchew, pietruszka, seler, por

No Reviews

Przygotowanie

1.

Fasolę namocz w cieplej wodzie, najlepiej przez całą noc

Mark as complete
2.

Wszystkie warzywa umyj, pokrój i ugotuj, dodając liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku

Mark as complete
3.

Ugotowane, przestudzone warzywa zetrzyj na grubej tarce. Do pozostałego wywaru dodaj fasole (namoczona szybko się ugotuje) i kiedy będzie lekko miękka dodaj starte warzywa, czosnek, majeranek oraz boczek i cebulkę przesmażone na lekko złoty kolor

Mark as complete
4.

Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżkę octu winnego i cukier do smaku

Mark as complete
5.

Podawaj z łyżką gęstej śmietany

Mark as complete
6.

Do barszczu możesz też dodać pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki

Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user easymealstheme6.