Gryczany piernik
super easy
Przepis
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej Kupiec
- 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g miodu
- 3 jajka
- 50 g oleju rzepakowego
- 30 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 3 łyżeczki naturalnej przyprawy do piernika
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 garści posiekanych orzechów do ozdoby
Gryczany piernik to ciasto, które możemy przygotować bardzo szybko. Jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Do tego ma sporo właściwości dietetycznych.
- W porównaniu do tradycyjnego piernika na jednej porcji „oszczędzamy” około 40-50 kcal, co jest równowartością kromki chleba.
- Układ makroskładników wygląda nieco inaczej niż w tradycyjnym pierniku: gryczana wersja dostarcza ogółem więcej białka i tłuszczu, ale znacząco mniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Dostarcza także prawie dwukrotnie więcej błonnika pokarmowego.
- Piernik gryczany to bardzo dobre źródło magnezu – zawdzięcza to kaszy gryczanej, ale także dość dużej porcji orzechów i moreli. W porównaniu do piernika tradycyjnego gryczana wersja jest bogatsza w wapń, żelazo, cynk, witaminę A, E, a także cenne kwasy omega-3.
- Piernik gryczany zawiera ilości glutenu.
No Reviews
Przygotowanie
1.
Kaszę gryczaną opłucz i ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie ostudź
Mark as complete
2.
Zmiksuj razem z morelami malakserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mark as complete
3.
Dodaj miód, migdały, jajka, olej, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Zmiksuj ponownie
Mark as complete
4.
Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości 25 cm lub dwóch mniejszych
Mark as complete
5.
Piecz przez 50 minut w 180°C z funkcją termoobiegu, a następnie ostudź
Mark as complete
6.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, polej piernik i posyp orzechami.
Mark as complete
Dodaj komentarz