Sernik jeżynowy na spodzie z płatków orkiszowych
super easy
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 12
Składniki:
Na spód:
- 150 g płatków Orkiszowych Kupiec
- 70 g masła
- 1 łyżka cukru
Na masę sernikową:
- 5 jajek
- 600 g twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru
- 1 łyżka Mąki Ziemniaczanej Kupiec
- 150 g jeżyn – dojrzałe
Na wierzch:
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- Jeżyny do ozdoby
- 1 łyżka wiórek kokosowych
No Reviews
Przygotowanie
1.
Płatki orkiszowe, cukier i zimne masło miksujemy w malakserze.
Mark as complete
2.
Masą wylepiamy spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 170*C
Mark as complete
3.
Wszystkie składniki na masę sernikową mieszamy na niskich obrotach miksera do połączenia składników, aż masa będzie gładka
Mark as complete
4.
Wylewamy na podpieczony spód.
Mark as complete
5.
Pieczemy 1 godzinę w 150 *C
Mark as complete
6.
Studzimy z otwartymi drzwiczkami piekarnika.
Mark as complete
7.
Na wierzch wykładamy śmietanę, dokładnie wymieszane z cukrem pudrem, posypujemy wiórkami, układamy jeżyny i chłodzimy w lodówce 6 godzin, najlepiej całą noc.
Mark as complete
Dodaj komentarz